Digitale transformatie in Projecten: Hoe begin ik eraan?

Prop P6
IPCS

Onlangs gaf Jong Voka een zeer interessante uiteenzetting over Digitale transformatie. Maar wat is die transformatie nu juist?


Kort samengevat: We gaan dus van analoog naar digitaal, in een ideale wereld naar een geïntegreerd datamodel, wat maakt dat iedereen in real time over dezelfde info kan beschikken. Daarbovenop komt dan nog laag aan tools en technologie, software dus of apps…

Learn More

Heel knap allemaal maar hoe krijg ik het voor elkaar? Welke tools en technologie passen bij ons bedrijf?

Om te beginnen speelt de top van het bedrijf hier een heel belangrijke rol. Draagvlak is hier essentieel en management neemt de beslissingen. Zij moeten er met andere woorden vol voor gaan.

Mensen zijn van nature vaak wantrouwig ten opzichte van verandering maar met een goede analyse en voorbereiding kom je een heel eind:

  • Stakeholderanalyse, wie heeft belang om al dan niet voor of tegen te zijn;
  • Identificeer valkuilen vooraf en bedenk passende oplossingen;
  • Stel een communicatieplan op;
  • Betrokkenheid van medewerkers blijft essentieel, dus neem ze mee in de discussie en laat ze vragen stellen.

De tweede knoop om door te hakken is: welke tools gaan we aankopen en implementeren?

Je kan gaan voor iets compleet nieuws of verder bouwen op wat er reeds aanwezig is binnen het bedrijf. Er bestaan enorm veel pakketten op de markt. Sommigen hiervan zijn meer generieke oplossingen (bv. ERP systemen) die een (groot) aantal van de bestaande noden deels of volledig afdekken, terwijl anderen eerder puntoplossingen zijn die zeer sterk zijn in een specifiek vakgebied zoals bv. scheduling. Vaak is er ook een nood aan integratie tussen verschillende oplossingen. Dan is er ook nog de optie om te kiezen voor maatwerk. Veel om over na te denken dus...

Hoe kies ik de juiste software en tools?

De kans bestaat dat de meest overtuigende software-verkoper aan het langste eind trekt of net dat IT een bepaalde beslissing forceert. Maar zijn deze beslissingen dan wel optimaal voor het hele bedrijf ?

Het is soms verstandig om extern expertise in te roepen. Het liefst via een onafhankelijke partij die de zowel de softwaremarkt als de sector kent en zich kan inleven in de noden van het bedrijf.

Proove is zo’n onafhankelijke partij die kan helpen met digitalisering voor projectorganisaties. Wij geloven in data als drijvende factor voor projectsucces.

Bij Proove kan je opteren voor een “MATURITY SCAN”. Deze tussenstap helpt bij het maken de juiste beslissingen om te verbeteren op het gebied van projectmanagement, inclusief de juiste keuze voor tools, maar ook rekening houdend met mensen en processen.

  • Op welke gebieden wil het bedrijf verbeteren en waar loopt het nu mank.
  • We kijken naar het maturiteitsniveau op vlak van Planning, Cost control, Rescource management, Business intelligence etc. We doen dit liefst op alle niveaus binnen het bedrijf.
  • Welke software en tools zijn reeds aanwezig binnen het bedrijf. En moeten we al dan niet rekening houden in het implementatietraject.

Zo maken we een rapport van onze bevindingen en schuiven verschillende opties naar voor en detecteren mogelijke obstakels. Op deze manier kan het bedrijf beter geïnformeerd de keuze maken. Een kleine investering vooraf, die veel kosten kan besparen en vooral de return on investment kan maximaliseren.

Conclusie

Er zit enorm veel waarde in het geïntegreerd datamodel dus het is zeker het investeren waard. Bereid dit traject grondig voor. Roep indien nodig de hulp in van externe experts om de juiste keuze te kunnen maken.

Onze maturity scan is hiervoor een perfect begin.


Waarom Proove?

In de allereerste plaats zijn wij onafhankelijk van software leveranciers, en willen we onze klanten de juiste keuze laten maken. Het is niet ons doel zoveel mogelijk licenties te verkopen. Ten tweede hebben we ervaring met een brede waaier aan tools en is het onze taak om hierbij up-to-date te blijven. De vele uren die wij investeren om tools te kennen en ons te certificeren hiervoor, zijn een bewuste keuze als voorselectie voor onze klanten.

Over het implementatie en acceptatieproces schreven onze Nederlandse collega’s van Primaned een mooi opiniestuk in ICT-magazine. < lees het hier >

Related content